< Takaisin

Yliopiston S-rakennus

 

Jyväskylän yliopiston S-rakennus sijaitsee yliopiston kampusalueella. Rakennuksessa on alun perin ollut miesseminaarin opetustiloja sekä seminaarin vanha juhlasali. Rakennus on museoviraston suojelukohde niin julkisivuiltaan kuin sisätiloiltaan.

IMG_9815_700-01

 

Saneerauksessa, vaikka tässä projektissa oikeampi termi olisi luultavasti konservointi, sähköasennusten toteutusperiaatteena oli että johtoja ei asenneta pinta-asennuksena eikä rakenteita pureta kaapeloinnin vuoksi. Langatonta tekniikkaa ei kohteessa käytetty. Lattialankut vietiin kunnostettaviksi, jolloin kaapelointi voitiin toteuttaa lattian kautta. Tästä huolimatta, osin lattian korkeuseroista johtuen, pistorasioiden ja kytkimien kaapelointireitit piti miettiä tapauskohtaisesti ja johtojen pituudet saattoivat olla yllättävän pitkiä vaikka johdotettavat sähkölaitteet sijaitsivat lähellä toisiaan.

 

Luokkien varustus oli vastattava tämän päivän luokkatilojen vaatimuksia av- ja atk-kaapelointeineen. AV- kaapelointi toteutettiin asentamalla lattiaan lattiarasiat ja lattiakanavat. Lattiakanavien kautta johdot vietiin tele- ja sähkötilojen pystykuilujen kautta yläkerran lattiaan, jossa ne putkitettiin alapuolella olevan luokan kattoon tulevalle data-projektorille. Monet kohteessa käytetyt näkyviin jäävät tarvikkeet poikkesivat jollain tavalla vakiotuotteista. Yliopiston S-rakennuksen kalusteina käytettiin esimerkiksi Elkon Plus alumiini –kalustesarjan tuotteita ja luokkien kellot tilattiin erikoisvalmisteisina alumiinin värisellä taustalevyllä. Jokaisen komponentin tekniset ominaisuudet ja ulkomuoto oli tarkkaan mietitty etukäteen. Tässä kohteessa sähköurakoitsijakin joutui esittelemään valitsemansa tuotteet työmaakokouksessa ennen tilaamista ja paikoilleen asentamista.

 

Kohteen toteutuksesta ei olisi tullut mitään ilman asioihin paneutuvaa työnjohtoa ja saneerauksiin tottuneita asentajia. Yhteistyöhalulla ja –kyvyillä on tämäntyyppisissä projekteissa iso vaikutus lopputulokseen. Mielestämme onnistuimme hyvin tässä haastavassa projektissa.